Resepi : Muffin Berinti Krim Keju (Cupcake filling Cream Cheese)

by - 13.11.15

Assalammualaikum~

Foto ni bukan milik saya

Bahan2 :

Krim Muffin Coklat -

 1 dan 1/3 cawan tepung gandum
 1/2 cawan serbuk koko
 1 cawan gula kastor (gula halus)
 2 sudu baking powder (serbuk penaik)
 Secubit garam
 1/2 cawan minyak sayur(?) = Vegetables oil
 2 telur
 1 cawan susu

Krim Keju -

 225 g krim keju
 1/3 cawan gula kastor (gula halus)
 1 biji telur

Cara2 :

1. Masukkan bahan  ,  ,  ,  , dan  ke dalam satu mangkuk besar dan gaulkan bahan sehingga sebati.

2. Selepas sebati, tambahkan  dan   lalu 1/2 cawan susu kerana 1/2 lagi perlu dimasukkan kemudian.

3. Gaulkan bahan2 itu bersama-sama. Semasa bahan mula sebati bersama, tambahkan lagi baki 1/2 cawan susu tadi. Gaulkan lagi sehingga mendapat satu sebatian coklat cair yang  telah sebati.

4. Setelah itu, beralih pula kepada krim keju. Masukkan 225 g krim keju ke dalam mangkuk yang lain seterusnya masukkan  1/3 cawan gula kastor (gula halus) &  1 biji telur

5. Gaulkan bahan bersama sehingga sebati menjadi cecair yang likat putih kekuningan. {sebati}

6. Sediakan bekas isi cupcake(?) di atas dulang. Masukkan satu skop sudu krim muffin coklat ke dalam setiap satu bekas diikuti dengan 1 skop krim cheese sebagai lapisan tengah, dan diakhiri dengan 1 skop sudu krim muffin coklat untuk lapisan teratas.

7. Hentakkan bahagian bawah dulang sedikit untuk ratakan krim di dalam bekas. 

8. Masukkan ke dalam oven dan bakar pada 180 darjah celcius untuk 12- 15 minit. Ada dua cara untuk pembakaran ni.
2 Cara :
- Keluarkan dari dalam oven, sementara bahagian tengah muffin masih belum masak. Ini akan berikan kita coklat bersama keju yang CAIR di bahagian tengah.
- Masak dengan sepenuhnya. Namun bahagian tengah keju akan kukuh dan tak cair.
Video yang saya ajukan: https://youtu.be/9egEkJUfLSU


Sekian, terima kasih dan selamat mencuba!
Assalammualaikum~

You May Also Like

0 ulasan